BSPH-bulgarian society of publishers in humanities
 
 
 
EN
 
 
 
Понеделник, 05/11/2012
Разговор за БИОЕТИКАТА
Издателска къща КХ - Критика и Хуманизъм, съвместно с Магистърска програма "ИТЕГРАТИВНА БИОЕТИКА" към Философски факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организират разговор около множеството проблеми и посоки, обединявани днес под името "биоетика".
Повод за разговора са и трите книги на КХ:
Раждането на биоетиката, А. Р. Джонсън
Автономия и биоетика, 1 и 2 том, съставителство на Валентина Кънева

място: Нова конферентна зала, Ректорат на СУ
час: 18,00

програма: предстои


нагоре


Четвъртък, 02/06/2011
"СМИСЛОВОТО ИЗГРАЖДАНЕ НА СОЦИАЛНИЯ СВЯТ"


На 2 юни от 18 часа
в Новата конферентна зала (Огледална) на Ректората на Софийския университет
издателска къща КХ - критика и хуманизъм
ще представи книгата на Алфред Шютц, в разговор между
професор Кольо Коев (преводач),
доцент Светлана Събева и професор Стилиян Йотов.

Opus magnum на мислителя, който преработи феноменологично разбиращата социология на Макс Вебер -
за пръв път на български език.

заповядайте! :)


повече за книгата, както и свободен достъп до част от нея - вижте в раздела с книги на издателска къща КХ - критика и хуманизъм

нагоре


Четвъртък, 12/05/2011
САСКИЯ САСЕН пристигна в София за лекция и представяне на книгата си

На 12 май 2011 г. прочутата изследователка на глобалните градове и процеси, Саския Сасен, бе в София за публична лекция, преминала с изключителен успех с Новата конферентна зала на Софийски университет „Климент Охридски”.

Два часа по-късно тя обсъди заедно с българската си публика своята прословута книга Глобалният град: Ню Йорк, Лондон, Токио, току-що публикувана от Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм (повече за книгата, включително свободен достъп до въведението в нея, вижте на подстраницата на издателството тук). Събитието е съвместно организирано с Изследователския център по социални науки, в рамките на проект „Градски изследвания: интердисциплинарни изследвания за млади учени”, ръководен от проф. Майя Грекова.нагоре


Понеделник, 19/10/2009
Представяне на книгата
„Живият архив на Васил Левски
и създаването на един националeн герой”
maria_todorova На 19 октомври 2009 г. (понеделник) в Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” при пълна с публика зала 1 се състоя представянето на новата книга на Мария Тодорова, Живият архив на Васил Левски и създаването на един националeн герой.
Събитието откри Живко Кушев, управител на изд. “Парадигма”, който сподели моменти от процеса на работата. По-късно авторката изрази своите благодарности и към издателя, и към преводача на книгата – Димана Илиева, без чието ползотворно сътрудничество не би се получило изданието във вида, в който читателите ще го посрещнат. По време на вечерта свои мнения във връзка с “Живият архив на Васил Левски…” споделиха проф. Ивайло Дичев, доц. Диана Мишкова и Николай Попдимитров.
Книгата бе определена като слагаща край на “ерата на Симеон Радев” като начин на поглед към историята.
Оформена безупречно от графичния дизайнер на издателството – Цонка Павлова, с множество илюстрации и подробни бележки по линия, изданието безспорно ще представлява интерес не само в научните среди, но и сред широката читателска аудитория.
По-късно на чаша вино гостите имаха възможност на споделят своите впечатления, да закупят книгата и да получат автограф от авторката, която говорейки за “Живият архив на Васил Левски и създаването на един националeн герой” я нарече много лична и я определи като първата си книга на чисто българска тематика.
Англоезичното заглавие на книгата – “Bones of contention: the living archive of Vasil Levski the making of Bulgaria’s national hero” – излязло в началото на година в САЩ също присъстваше на представянето. И въпреки че външно изглежда “близнак” на българското (кориците и на двете книги са дело на дъщерята на авторката – Анна Тошкова-Гайар) М. Тодорова определи българското като много по-красиво.
нагоре


Сряда, 25/02/2009
Двойна премиера

dvoyna_premiera

В сряда вечер бяха публично представени две от последните книги на нашите членове СТИГМАТИ и КХ – КРИТИКА И ХУМАНИЗЪМ:
Различно огледало. История на мултикултурна Америка на Роналд Такаки (в превод на Цвета Цанева) и
Световните религии в Америка
, под съставителството на Джейкъб Нюзнър (в превод на Антоанета Николова).

Вечерта бе посветена на двегодишнината от официалното регистриране на нашето Общество.
Любезни домакини и съорганизатори бяха културните служители при Посолството на САЩ в София, на чиято дългогодишна програма в подкрепа на книгата се дължи присъствието на български език на една, вече много дълга, поредица от текстове с изключително формиращо културно значение.
Вечерта се радваше и на особено важната подкрепа на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” – д-р Милена Кацарска и доцент Мария Шнитер представиха книгите пред интелектуалната публика в залата на Американския център на площад „Славейков”.

нагоре


Четвъртък, 12/02/2009
Книга за Линкълн и честване на юбилея му

lincoln
17.30 ч., Американски център, пл. Славейков


Посолството на САЩ в София и Издателска къща „Стигмати” организираха вечер, посветена на 200-годишнината от рождението на Ейбрахам Линкълн.

Представена бе новата книга на „Стигмати”: Ейбрахам Линкълн, Моята представа за демокрацията (съставителство и превод от английски език на Огняна Иванова). Томчето съдържа избрани цитати и откъси от документи, речи и писма на шестнадесетият президент на САЩ, спечелил вдъхновената награда да бъде наричан Честния Ейб.

Нейно превъзходителство, госпожа Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в София, почете с присъствието и със специално слово Вечерта.
Едвин Сугарев, главен редактор на „Литературен вестник”, говори за мисленето и делото на Линкълн пред многобройна и представителна за политическите и интелектуалните среди публика.

Американската певица Анжела Родел придаде допълнителен колорит на изисканото интелектуално празненство с изпълнението на емблематична американска фолклорна музика.
нагоре


Петък, 30/01/2009
Срещи, посветени на хуманитарната книга,
Париж, 30 януари – 1 февруари 2009 г.

Парижката централа на фондация “Maison des sciences de l’homme” [Дом на науките за човека] и Издателството на Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales [Висшето училище за социални науки] организираха Международна конференция „Бъдещето на издаването в разширена Европа?”, множество  кръгли маси и дискусии и съпътстващо изложение на 130 издатели на книги и периодика в областта на хуманитаристиката.

В рамките на конференцията 21 издатели и изследователи от 17 европейски страни обсъждаха проблемите пред издаването на хуманитаристика през последните години: кризата на липсващи нови идеи, видоизменените навици на четене, феномена „нечетящи” студенти, тази някога най-традиционна и сигурна аудитория за книгата, агресията на интернет, включително пиратското електронно копиране на книги, проблемите на превода, неизбежността на превода, смисълът на един нов издателски лозунг: „Европа е възможна само като превод”... и още множество проблеми. Във възхитителна атмосфера на отсъствие на какъвто и да било традиционен „културен империализъм” от френска страна, издатели и изследователи споделяха общите си проблеми, откриваха неочаквани извори на иначе отдавна забравения си оптимизъм, чертаеха планове за съвместни проекти и сътрудничество – в целия спектър от чист прагматизъм и рационален професионализъм до началата на истински приятелства.

Срещите се провеждат за трета поредна година и този път, в момент на разгръщаща се икономическа криза и политически напрежения, въпросът за демокрацията и промяната в ролята й, успоредно с тези процеси, бе избран за средоточие на Срещите. Тази година те поставиха един важен акцент – събраха издатели от Централна и Източна Европа (България, Чехия, Полша, Румъния, Унгария, Словения, Сърбия, Хърватска, Черна гора), които говориха – по-скоро дискутираха – пред истински заинтересувана от стратегиите, надеждите и проблемите им парижка интелектуална публика. В рамките на няколко ателиета бе обсъдено:
  • „Издаването на хуманитаристика – авантюра?”с българско участие на нашия председател Антоанета Колева (Изд. къща КХ – Критика и Хуманизъм)
  • „Издателски политики пред лицето на глобализацията на обмените”
  • „Мрежите на обмен и условията за циркулация на издания”
  • „Рецепцията на преводите”с българско участие на доц. Лиляна Деянова (СУ „Кв. Кл. Охридски”, изследовател)
  • „Европа на хуманитарните и социалните науки – кое да е общото пространство на циркулация?” (интерпрофесионална среща за текстовете, изданията, идеите, които циркулират в общото европейско пространство, за националните логики в издаването на хуманитаристика и за това, кое е доминиращо в издателските стратегии: националното или общоевропейското)
Заключителната за конференцията кръгла маса бе посветена на „Европейската идентичност – под въпрос”.

В дните след конференцията протече неспирен поток от кръгли маси, посветени на книгоиздаването или на отделни книги, публикувани през последната година, с участието на някои от най-утвърдените или прословути за момента парижки интелектуалци, университетски преподаватели и журналисти, както и на съветниците и авторите на поредици в едни от най-реномираните френски издателства.

Повече материали можете да намерите тук.
Това, което говори в Париж председателят на БОХИ, Антоанета Колева,можете да прочетете тук.

  rencontres

нагоре


Петък, 05/12/2008
pokana

За повече подробности виж тук .

нагоре


Неделя, 09/11/2008
Гумерсбах (Германия), форум „Политика и гражданско общество”

Ваня Серафимова представи нашия член, Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София, издател на сп. „Критика и хуманизъм”, на международния форум „Политика и гражданско общество: ролята на неправителствените организации и политическите партии”, организиран от Фондация „Фридрих Науман”. Формалната цел на семинара: да постави рамки, в които е възможно сътрудничество между политическа партия и НПО, бе постигната – хора от различни части на света споделиха опита си в открит диалог. Неформалната цел на семинара: да се срещнат хора, които да могат да работят заедно по проектите си, също бе реализирана – този семинар откри поле за бъдещо сотрудничество по многото проблеми около гражданското общество.

vania1 vania2


нагоре


Сряда, 05/11/2008
Малина Томова с награда за „Принос към свободата на духа”

nagrada malina

На 5 ноември 2008 г. в пресклуба на БТА се състоя церемонията по връчване на наградите на Фонда за принос към свободата на духа „Георги Василев”, присъждани от жури (можете да видите членовете му чрез линка по-долу) с любезното домакинство на Института за пазарна икономика. Малина Томова – издател, поет, киносценарист, критик и журналист, университетски преподавател [и заместник-председател на БОХИ! :) ], получи една от четирите награди:
„Малина Томова – директор на издателство „Стигмати”, което в продължение на петнадесет години открива на българската четяща публика светове, които едва ли биха били достъпни толкова навреме. Получава наградата за цялостен принос в разнообразяването на книжнината на български език.”
Честито на Малина!
Другите наградени са: Георги Ангелов (икономист), Копринка Червенкова (журналист), Нели Червенушева (преводач) и Теди Москов (режисьор).

Виж Награден фонд за принос към свободата на духа „Георги Василев”, с посредничеството на Институт за пазарна икономика, София

нагоре


Събота, 26/09/2009
Списание Критика и Хуманизъм – на 21-вата среща на европейските списания за култура в Париж „Кръстословици”, 26-29 септември

Тази година 21-вата поред среща на културни периодични издания, включени в мрежата на Еurozine (Европейска мрежа на списанията за култура), от която е част и сп. Критика и Хуманизъм, се проведе в Париж. Международната среща беше организирана от Eurоzine и нейните френски партньори Sens Public, Multitudes, Esprit, Ent’revues. Срещата събра над 100 души - издатели на списания за култура и интелектуалци от Европа. Представител на члена на БОХИ, списание Критика и Хуманизъм, на срещата в Париж, беше Ваня Серафимова, която разказва:

 

Фокус на работните сесии беше моно/мулти-езичността на Европа – тема, важна за всички, вписани в мрежата, за които преводът е жив текст, който трябва да предава смисъла и внушенията на превеждания автор, така че той да „проговаря” на читателя. Още първия ден в този контекст се появи и критиката срещу новата услуга, предлагана от Google – механичния превод, който не може да компенсира човешкостта на смисъла. Вторият ден от конференцията премина под не толкова теоретичната провокация на уъркшопа – практически примери за превода на култури и дигиталното публикуване и публичните архиви.

 

За срещата в Париж Еurozine инициира проекта Crosswords, част от който беше и издаването на първия брой на вестник със същото име, списан от дузина списания от мрежата на родните им езици – фрагменти, които дават различни/локални перспективи към въпроса „Доколко е обща общността?”.

Можете да видите всички материали от срещата на културни периодични издания на страницата на Еurozine – www. eurozine.com.

 museumofimmigrants_paris

нагоре


Понеделник, 26/05/2008
Представяне на книга
peter nadas

13 ч.
Арт-ефир, БНР
Тодорка Минева представя книгата на Петер Надаш "Краят на един семеен роман", току-що издадена от издателство Сонм.

нагоре


Петък, 23/05/2008
Бяло
На 23 май 2008, петък, от 17. 00 ч., в зала 2 на Дома на архитектите, гр. София, ул. „Кракра", № 11, издателство „Стигмати", Силвия Чолева, Иван Теофилов, д-р Николай Михайлов и Едвин Сугарев.представят новата книга на Илко Димитров - сборник избрана поезия Бяло.  Съставителството и подборът са на Борис Христов, а оформлението е на Румен Евтимов.


нагоре


Четвъртък, 08/05/2008
Стартира нов проект
Екип на БОХИ, в сътрудничество с утвърдени медийни експерти и Институт Отворено общество - София, стартира работа по най-новия си проект "Прозрачност и защита на обществения интерес при държавното финансиране на медиите в България?"
За подробности виж рубрика "Проекти" .


нагоре


Сряда, 07/05/2008
Култури в движение
broy na kx

7 май 2008,
18.30 ч.
Зала „Пеша Николова" на Център за култура и дебат "Червената къща" (ул. "Любен Каравелов" 15): В Червената къща списание Критика и хуманизъм, издание на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, член на БОХИ, представя своя червен брой - „Култури в движение". Идеята на организаторите е не да говорят и дебатират, а да действат, споделяйки една от най-подвижните културни практики - готвенето. Целта е забавно преживяване на едно отворено понятие за култура, както за домакините, така и за гостите на това събитие.

gosti 1 publikata

нагоре


Сряда, 30/04/2008
Книга на месеца
Изборът на RFI за книга на месеца и книжарници Ciela-Knigomania – Франсоа Дос, "Ходът на идеите. Историята на интелектуалците – интелектуалната история".

нагоре


Събота, 19/04/2008
Конференция и премиера
19-20 април 2008
зала "София " на Гранд Хотел София
В рамките на международна конференция на тема „Сценариите за (не)присъединяване на Турция към ЕС: перспективи и последици", организирана от Институт Отворено общество - София, се представя последният брой на сп. Критика и хуманизъм - „Турция и ЕС: пределното предизвикателство"; броят се представя от съставителя му - проф. Стилиян Йотов, СУ "Св. Климент Охридски".


нагоре


Петък, 18/04/2008
Образование и политика
15:00-18:00 часа
Заседателна зала на Библиотеката на Нов Български Университет: семинар на тема "Образование и политика", организиран със съдействието на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, член на БОХИ. В рамките на семинара доц. д-р Красимир Стоянов (преподавател в Университета на Фленсбург, Германия), представя един от последните броеве на сп. Критика и хуманизъм - „Philosophy of Education and Educational Practice" (публикуван само на английски език), на който е и съставител.

нагоре


Събота, 12/04/2008
Малък лексикон на новата китайска поезия
china lexikon

На 12 април 2008 г. от 17.30  часа в сградата на  Център за източни езици и култури, бул. „Тодор Александров” 79, Институт „Конфуции” в София  и ИК „Стигмати” представят антологията Малък лексикон на новата китайска поезия в превод на Веселин Карастойчев.


нагоре


Понеделник, 31/03/2008
Преносима памет
prenosima pamet

ИК „Стигмати” и литературният критик Юлиан Жилиев представят стихосбирката на Пламен Пенев „Преносима памет” на 31 март 2008 г. от 18 часа в книжарница „Хеликон” (бул. „Патриарх Евтимий № 68).


нагоре


Сряда, 06/02/2008
Балканска елегия
balkanska elegia

На 6 февруари 2008 г., сряда, от 18 часа в книжарница „Хеликон” ИК „Стигмати” представя книгата на Марин Троянов „Балканска елегия”, документален разказ за неотдавнашните конфликти в Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия - топоси на конфликти, в които безбройните жертви винаги ще определят войната като безсмислена.


нагоре


Вторник, 18/12/2007
Академична дискусия
БОХИ организира лекция на професор Адам Селигман (Бостънски университет, САЩ) на тема "Толерантност, права и проблемът за признанието", съвместно с Изследователския център за социални науки към катедра Социология на Софийския университет. Книгата на Селигман Идеята за гражданското общество е публикувана през 1995 г. от ИК Критика и Хуманизъм.

seligman


нагоре


Петък, 14/12/2007
Вестник "Култура" представя БОХИ
Под заглавието "Матрица за дребни, но нови реалности" вестник Култура публикува обширно интервю с председателя на БОХИ Антоанета Колева за същността и намеренията на Обществото.

cultura

Виж интервюто тук


нагоре


Сряда, 21/11/2007
Промоция на БОХИ
На 21 ноември от 18 часа в книжарницата на “Пингвините” (магазин “Александра Видео Шок”), на площад “Славейков” 11, се състоя официалната промоция на нашето Общество, повод за която бе активирането на интернет сайта ни, проектиран от дизайнера Веселин Праматаров и създаден от Формат.БГ.

1 Dimitar Vatzov
Преди изискания коктейл Антоанета Колева, Димитър Вацов, Тодорка Минева, Малина Томова и Веселин Праматаров говориха не само за професионалния етос, който ги е събрал заедно, но и за амбициозните проекти, над които работят, включително с международни партньори.
T.Mineva, M. Tomova, J. Koushev, D. Vatzov B. Shokareva, B. Petrova, I. Chipev
gosti Сред публиката бяха изтъкнати представители от издателските, книгоразпространителски, университетски и журналистически среди, както и представители на правителствения и неправителствен културен сектор.
gosti4 gosti5нагоре


Четвъртък, 15/11/2007
Международен ден на философията
Антоанета Колева (председател на БОХИ и директор на ИК Критика и Хуманизъм) представя публично Обществото и неговият нов интернет сайт на тържеството на Философски факултет при Софийски университет "Св. Климент Охридски”.


нагоре


Понеделник, 15/10/2007
В гората на френските вълшебни приказки

От 15 октомври до 5 ноември 2007 г. Френският институт в гр. София отстъпи любезно изложбеното си пространство на учениците от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, за да представят те своите илюстрации по вечните приказки на Шарл Перо, Мадам дьо Бомон, Мадам д’Оноа, Александър Дюма, както и по френски народни приказки. Благодарение на младите художници Боян Монтеро, Борис Праматаров, Ивайло Христов, Рафаила Райкова, Нора Ампова, Дина Мирчева, Ангел Петков, Мария-Магделена Попова, Мила Янева, Николай Петрусенко, Ангелика Радева, Ася Трошева, Виктория Андрекова, Зорица Пенчева, Иван Връблянски, Любомир Христов в залата оживяха страховитите образи на Синята брада и Жълтото джудже, находчивият Котарак в чизми, благородната графиня Берта, кротката и послушна Пепеляшка, многострадалната Магарешка кожа, зловещият Изабитски змей, външно ужасяващият, но дарен с прекрасна душа Рике с перчема, Красавицата и Звяра, Малечко Палечко, злощастното Снежно човече...

Изложбата бе инициирана от Издателство СОНМ и беше част от изявите, свързани с празника „Lire en fete” („Да четеш е празник”), който Франция и повече от 150 страни по света отбелязват за деветнадесети пореден път от 19 до 21 октомври 2007 г. Тя бе открита на 17 октомври 2007 г. от г-н Жан-Мари Верже - заместник-директор на Френския институт, Мария Ландова - директор на НУИИ „Илия Петров”, и г-жа Тодорка Минева - главен редактор на Издателство СОНМ.

нагоре


Четвъртък, 04/10/2007
Откриване на Дискусионен клуб Литературен вестник
На 4 октомври 2007 г. се проведе първата среща на Дискусионен клуб "Литературен вестник". Намерението на клуба е да инициира серия разговори по актуални за българския литературен и културен контекст проблеми, в които да участват ангажирани със съответните теми литератори и хуманитаристи.
Първата дискусия бе посветена на литературната критика; импулсът за нея дойде от текста на Николай Аретов "Аз на фона на Балзак. Езикови бележки за критиката" от брой 30/2007 на ЛВ.

нагоре


Петък, 21/09/2007
Ежегодна среща в Сибиу, Румъния, на културни периодични издания
21-24 септември - Ежегодна среща в Сибиу, Румъния, на културни периодични издания, организирана от електронна мрежа Eurozine. Участва членът на БОХИ Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София.

нагоре


Четвъртък, 29/03/2007
БОХИ – Първа публична проява


Нашето общество участва с колективен щанд в Салона на книгата, Варна (29 март - 2 април 2007 г.). Голяма част от издаваната в България хуманитаристика – най-сетне на едно място!

нагоре


Вижте каталозите с издания на всеки един от членовете ни!
 
Created by FORMAT.BG
Vasil Tsintsev / http://cincev.com